Meewerkdag bij Voedselbuurtbos GeuzeGroen

Stichting Voedselbuurtbos heeft sinds maart 2021 een eetbaar landschap van 2,5 ha. in De Nieuwe Driemanspolder, tussen Den Haag Leidschenveen en Zoetermeer aangelegd.

Zo´n voedselbos bestaat grotendeels uit overblijvende soorten die door de mens gegeten kunnen worden. Er zijn verschillende begroeiingslagen: hoge bomen, lagere bomen en struiken, bodembedekkers en klimmers. Door bepaalde soorten goed te combineren en daarbij te letten op zon- en schaduwzijden, wind, droge en vochtige plekjes, moet het voedselbossysteem zichzelf grotendeels in stand kunnen houden zonder dat daar externe middelen voor nodig zijn. De beplanting in voedselbuurtbos GeuzeGroen is nu nog erg klein, maar straks kan je zelf je fruit of kruiden komen plukken.

Op het moment hebben we verschillende werkzaamheden:

  • Takkenrillen aanvullen:
    Er ligt een stapel snoeihout en die brengen we met de kruiwagen naar de Zeeuwse haag om de takkenrillen die daarnaast staan weer aan te vullen en te verstevigen. Nooit eerder een takkenril gemaakt? Je krijgt eerst uitleg en we koppelen je altijd aan iemand die dit eerder heeft gedaan.

!! Mochten jij of je buren ook gaan snoeien? We kunnen het snoeihout goed gebruiken.

  • Bladmulch aanbrengen:
    We kunnen met de bladeren en bijvoorbeeld wat fijngeknipt materiaal van de gemaaide paden een flinke stapel bladmulch maken en tussen de beplanting verspreiden.
  • Paden bijhouden:
    De spades en zeisen kunnen gebruikt worden en we hebben ook zaad van witte klaver, waarmee we een aantal stukken van de paden kunnen gaan inzaaien.

Praktisch
We verzamelen steeds om 10 uur op het terrein van GeuzeGroen en stoppen tegen 13 uur. Wij nemen thee mee, maar vergeet niet je eigen beker mee te nemen!

De grond is momenteel nog redelijk nat, dus doe laarzen of waterdichte schoenen aan en gebruik altijd de paden als je het perceel betreedt.

Meld je aan via astrid@geuzegroen.nl voor meer informatie en een routebeschrijving.

De meewerkdagen hebben we nu om en om op zaterdagen ingepland, zie https://geuzegroen.nl/#agenda2 voor komende dagen.

Afbeelding
jonge bomen
Begin datum
19 november 2022, 10:00
Einddatum
19 november 2022, 13:00