Dompel je onder in de groene weelde van het Westerpark

Op een goed kwartiertje fietsen vanuit Pijnacker ligt een natuurgebied wat oorspronkelijk bedoeld was als stadspark, het Westerpark!

Peddel met je fiets de Balijbrug over en je wordt direct omringd door het groen van het Westerpark. De naam zegt het al, in de jaren zeventig is dit gebied aangelegd met de insteek voor een ruimtelijk stadspark. Om wat te beknibbelen op de onkosten werden er veel bomen en struiken aangeplant. Zo ontstond er per ongeluk een natuurgebied in plaats van een strak aangelegd park.

Geïnspireerd door Marokko.

Vandaag ga ik dit park te voet ontdekken. Het is nog vroeg in de ochtend, boven de weilanden hangt een lichte nevel. De zon doet al aardig zijn best. Het belooft een mooie dag te worden! Er zijn meerdere wandelroutes uitgezet in het Westerpark. Zelf heb ik een route gemaakt om zoveel mogelijk van de omgeving te zien. Dit kun je heel makkelijk doen in een wandelroute app. Al snel merk ik dat het Westerpark enorm afwisselend is. Het ene moment loop ik tussen de groene weelde van bomen om daarna een open vlakte te doorkruisen. Het Westerpark werd aangelegd voor de bewoners van de destijds splinternieuwe wijk Meerzicht in Zoetermeer. Onderweg passeer ik de rand van deze wijk en kan de opvallende oranje koepeltjes zien bovenop deze woningen. De zogenaamde koepelwoningen zijn gebouwd tussen 1972 en 1974. De ontwerper hiervan is Leonard van Veldhoven. Geïnspireerd door een reis in Marokko wilde hij kleur en leven creëren in deze huizen. Het is een vrolijk en zonnig geheel geworden, ik ben fan!

Waterhuishouding in het Westerpark.

Onderweg is er weinig te merken van verkeersdrukte. Een aantal keren hoor ik zelfs de koekoek roepen. Naast bossen en weilanden zie ik ook veel waterpartijen. Deze sloten en meertjes zijn aangelegd als decoratie, maar dienen ook om overtollig regenwater op te vangen. Daarom blijft het Westerpark zo mooi groen! Langs de kant zijn al een paar vroege vissers te vinden. Geduldig staren ze naar hun hengel totdat ze beet hebben. Ik loop verder en zie dat je bij het Bowlingcentrum waterfietsen kunt huren.

Door de Natuurtuin Zoetermeer.

Midden in al het water ligt een natuurtuin verscholen. Als een soort eilandje verborgen door het groen. De natuurtuin is 1,5 hectare groot en van origine aangelegd om landschappen van vroeger weer te geven. De ingang is moeiteloos te vinden en wandel de heemtuin in. Er zijn verschillende paden te volgen die langs de verschillende miniatuur landschappen voeren. Ik passeer een moerasachtig gedeelte, akkers, een fruitboomgaard met een heerlijk bankje eronder en een griend. Door het griendgedeelte is een vlonderpad aangelegd zodat je op gelijke hoogte van de boomkruinen kunt lopen. Ook hier is onze connectie met het water terug te vinden. Smalle slootjes stromen uit in een grotere poel waar je de vissen kunt zien zwemmen onder de wateroppervlakte. Twee karakteristieke windmolens zorgen ervoor dat het waterbeheer op orde blijft.

Orchideeën en kabouters.

De aanleg van verschillende landschappen in de natuurtuin zorgde ervoor dat er verschillende planten en dieren zich er gingen vestigen. De natuur houdt niet van kaders merk ik al snel als ik de paarse rietorchis spot op een grasveld buiten de natuurtuin. Deze prachtige orchidee bloeit met gevlekte paarse bloemen en is zeer opvallend. In de buurt spot ik ook de ratelaar. Een plantje met gele bloemen die veel hommels en bijen aantrekt. De ratelaar is een parasiet die een deel van zijn voeding haalt uit de wortels van onder andere gras. Je treft een ratelaar vaak aan in de buurt van de rietorchis.

Dat je goed om je heen moet kijken in het Westerpark is wel duidelijk als ik een drietal miniatuur kabouters aantref in het bos. Het liedje over kabouter Spillebeen gaat direct door mijn hoofd. Alleen zijn er nu geen paddenstoelen te bekennen. De drie kabouters staan op een grote boomstronk! Het blijkt een initiatief te zijn van Marlies van den Broek. In coronatijd begon ze met het plaatsen van de kleine vriendjes in het Westerpark. Inmiddels zijn er al tientallen verstopt geweest tussen het groen. Helaas worden ze wel eens meegenomen. Deze drie kaboutervrienden zijn duidelijk aan het werk. Er moet hout gehakt worden. De bijlen over de schouder en met stapels hakhout aan hun voeten staan ze stoer te poseren in het bos. Leuk om tijdens je wandelroute door het Westerpark op zoek te gaan naar de andere kabouters!

Lunchen bij Hofstede Meerzigt.

Inmiddels is het al ver voorbij lunchtijd en wandel ik naar Hofstede Meerzigt. Ik heb gereserveerd en wordt bij binnenkomst direct hartelijk welkom geheten. Het restaurant is gevestigd in een oude boerenhoeve die dateert uit 1600. Binnen kan ik zien dat de oude elementen prachtig bewaard zijn gebleven. Het is te mooi weer om binnen te zitten dus kies ik een plekje uit op het beschutte terras. De tafels zijn ruim neergezet zodat je een gevoel van privacy krijgt.

Bij iedere gang krijg ik uitgebreid te horen wat er geserveerd wordt. Een klein voorafje bestaat uit een bolletje witte chocolade die in je mond uitbarst in een pittige smaak. Het bijbehorende brood is knapperig en vers. Hierna volgt een Vitello Tonato op de wijze van Hofstede Meerzigt. Een prachtige dunne cracker met tijm en rozemarijn siert een kunstig opgemaakt bord. Het hoofdgerecht is vis met asperge, die werkelijk waar smelt op de tong. Kortom, Hofstede Meerzigt is een absolute aanrader als je het Westerpark bezoekt!

Tips en bereikbaarheid:
  • Het Westerpark is vanuit Pijnacker binnen een kwartier aan te fietsen. Kom je met het openbaar vervoer dan is halte Zoetermeer Voorweg Hoog & Laag een goede optie.
  • Meer informatie over de Natuurtuin en hun evenementen vind je op hun website.
  • Je lunch reserveren bij Hofstede Meerzigt doe je via hun site.

 

Tekst & fotografie Prisca Visser