In Buytenhout hangt de lente in de lucht!

De kenmerkende roep van de kieviten is weer te horen in de polders, het voorjaar komt er aan! Ook de merels laten flink van zich horen in het struikgewas. Wist je dat vogels in het voorjaar met het gezang hun territorium verdedigen? “Pas op, hier woon ik” lijken ze te willen roepen. ’s Morgens hoor je ze het beste, de lucht is dan ijl en er is nog weinig geluidsoverlast van de mens. Later op de dag doen ze meer het zwijgen toe, en gaan ze in de weer met het bouwen van nestjes.

Het is een heldere, maar nog frisse ochtend als Prisca al vroeg aankomt bij Hoeve Biesland. Vandaag gaat ze op zoek naar de eerste tekenen van de lente in Buytenhout. De kieviten zijn al gespot, het belooft een mooie dag te worden.

HOEVE BIESLAND

Voordat ik ga beginnen aan de wandeling breng ik eerst een bezoek aan Hoeve Biesland. Hier kom ik zo graag!. De Hoeve is een fijn startpunt voor wandel en fietsroutes. Ze zijn nog maar net open als ik het terrein van Hoeve Biesland op loop. De deur van de boerderijwinkel staat uitnodigend open. Toch ben ik niet de eerste, er zijn al meer mensen aanwezig die hun boodschappen voor het weekend komen halen. Je kunt in deze ruime winkel terecht voor verse groenten, kruiden en eieren van eigen kippen. In de zomermaanden komen veel groenten uit hun eigen tuin.

Naast de versproducten hebben ze ook schappen vol met lokale lekkernijen. Ik zie jams staan, en glazen potten vol met goudkleurige honing. Omdat ik nog van start moet gaan met de wandeling kan ik niet al teveel meenemen. Ik ga voor een kop koffie en een zak havermout koekjes voor onderweg. Na een praatje gemaakt te hebben reken ik af en loop naar buiten, de zon in. Buiten staat er een grote tank met verse melk die je kunt tappen. Ongepasteuriseerd, dat wel. Maar verser ga je het niet krijgen. Je mag op Hoeve Biesland een kijkje nemen bij de koeien en kalfjes. Niets geeft een mooier voorjaarsgevoel dan jonge dieren! De kalfjes krijgen net vers voer van een werknemer. Een ondeugend kalfje krijgt het voor elkaar om zijn kop in de kruiwagen te wringen en alvast een grote hap te nemen.

DE EERSTE BLOEIERS VAN HET VOORJAAR

Mijn route voor vandaag is vrij eenvoudig te volgen. De Bieslandseweg uit, langs de Dobbeplas richting de molen waarin het restaurant ‘Saam onder de Molen’ zit. Daarna volgt een stukje door de bebouwde kom, een gezellig straatje met aan weerszijden huizen. Na een afslag verlaat ik de verharde weg en loop ik het Wandelbos Laakweg in. Het eerste stukje is vrij open terrein, maar al snel slingert het pad het struikgewas in. Wilgen hangen vol met donzige katjes, zwaar van het stuifmeel. Een trage hommel is net uit haar winterslaap en zoemt rond de takken. Een eindje verderop word ik verrast door een gele waas tussen de bomen. De gele kornoelje staat schitterend in bloei! Met de zon er op is het helemaal een feest om te zien. Gele kornoelje is een inheemse struik die na de bloei voedzame rode bessen produceert. Vogels zijn dol op deze vruchten! Ik schiet wat foto’s tegen het licht in, wat een extra vleugje voorjaarsgevoel aan de foto’s geeft. Even genieten nog, en dan weer door wandelen.

 

HET BALIJBOS

Vanzelf gaat het Wandelbos over in het Balijbos. Ik wandel hier langs meer water, de sloten hebben een roestbruine keur. Dit is geen verontreiniging, maar daadwerkelijk roest. De grond hier is ijzerhoudend. Als grondwater omhoog komt, neemt het dit mee naar het oppervlak. Zodra ijzer in contact komt met zuurstof gaat het oxideren en ontstaat er de roestbruine kleur. Niets geks aan, gewoon een natuurlijk proces. In de bermen langs de slootkant ontdek ik klein paarse bloementjes. De paarse dovenetel doet al aardig haar best om bloemen in de zon te krijgen. Ook de gele bloemhoofdjes van het kleine hoefblad kom ik regelmatig tegen.

Onderweg zijn genoeg rustpunten te vinden. Het gebied is erg afwisselend en het is vroeg in de middag. Bijna alle bankjes die ik tegenkom zijn nog vrij. Ik kies er eentje uit vlak bij een klein meertje. Een fuut dobbert rustig langs, hij ziet mij niet eens. Een wandelaarster komt aangelopen en vraagt beleefd of ze even naast mij uit mag rusten. Beiden genieten we in stilte van de omgeving. “Ik ga er maar weer eens vandoor”, en weg is ze. Ook ik pak mijn spullen bij elkaar en vervolg de route. Ik steek de drukke Noordweg over en wandel het Bieslandse Bos in. Hier ben ik beter bekend. Het Krekengebied is mijn favoriete stuk natuur in Buytenhout! Altijd wat te zien en te beleven.

HET KREKENGEBIED

De naam zegt het al, het landschap wordt hier doorkruist door een flink aantal kreken. Soms breed, andere zijn weer zo smal dat je er bijna overheen kunt springen. Er zijn stukken dicht begroeid met riet en struiken. Kleine eilandjes waar geen mens komt zijn een ideale uitvalsbasis voor vogels. In de zomermaanden barst het hier van de weidevogels zoals de tureluur, grutto en kemphaan. Nog even geduld hebben, het begin is er al. Ik word al heel blij van de kieviten die laag over mijn hoofd scheren! Het eerste ei is gevonden, zou dit stelletje ook al een nest hebben? Sneller dan ik wil ben ik weer terug bij mijn startpunt. Ik sla rechtsaf de Noordeindseweg op, terug richting Hoeve Biesland. De schapen grazen rustig in het weiland, groepjes narcissen langs de kant van de weg geven ook hier aan dat de lente toch echt begonnen is!

Tips en bereikbaarheid:
  • Deze wandelroute is goed te beginnen vanaf Hoeve Biesland.
  • Parkeren kan gratis bij Parking 7 aan de Noordeindseweg. Vanaf station Delft is het 15 minuten fietsen.
  • Lunch bij Saam Onder De Molen!

 

TEKST & FOTOGRAFIE PRISCA VISSER