Herfstwandeling in Buytenhout langs de ‘Nootdorpse plassen’

In de Delftse Hout, tussen Nootdorp en Delft, is een prachtig kleinschalig wandelgebied gelegen; De Nootdorpse plassen. Geen grote vijvers maar kleine plasjes omgeven door rietkragen, oude knotwilgen en met centraal gelegen het restaurant Het Rieten Dak.

door Roel van der Beek 

Een makkelijke wandelroute met goed toegankelijke paden. Op bijgaand kaartje heb ik mijn wandeling in het rood gemarkeerd. Verrassende doorkijkjes en mooie kleurstellingen in de herfst.

De herfst is een soort van cadeau van de natuur. De kleurenpracht die dan ontstaat is een walhalla voor de fotograaf. Grote kleurverschillen, vergankelijkheid van de natuur en vooral een mooi jaargetijde om bijvoorbeeld macrofoto’s te maken. In deze rapportage heb ik een aantal macrofoto’s toegevoegd. Oké je moet er wel voor op je knieën gaan zitten of zelfs op je buik liggen maar dan krijg je wel het mooie licht in de bladeren.

De wandeling ben ik gestart aan de kant van Brasserhout bij Aan ’t Verlaat. Dan wandel je dit gebied in en dan wordt je getrakteerd op een prachtig doorkijkje.

Dan volg je het pad en ineens valt mijn ‘lens’ op een prachtig stuk hout. Een onderdeel van een eeuwenoude knotwilg. Dit nodigt mij uit om hier een foto van te nemen omdat de tekening van het hout zo bijzonder is.

Ik vervolg mijn route en de oevers van de plassen staan vol met rietkragen met prachtige pluimen. Deze kun je mooi tegen de zon in fotograferen. Ze worden bijna zilver van kleur. Het beste is om dit met weinig wind te doen in verband met bewegingsonscherpte.

Langs de route staan eeuwenoude knotwilgen. Mooi gesitueerd in het landschap.

Tijdens de route kom je een aantal witte bruggetjes tegen. Deze foto is genomen van het eerste bruggetje en geeft een prachtig overzicht van de eerste plas.

Ik volg het pad verder en ineens is er een bocht waarbij het licht uitdagend is en door de bomen heen schijnt. Dit wordt een mooie herfst-sfeer-foto.

Het is een smal pad en het kan er drassig zijn. Ik loop rustig door en dan kom ik deze eik tegen met z’n herfsttooi.

Tijdens de herfst bereidt de natuur zich voor op haar winterslaap. Bomen en bladeren kleuren nog één keer overweldigend en daarna is het gedaan en wordt het grauw, koud en nat. Juist in dit jaargetijde staat de zon laag en kun je bladeren prachtig vastleggen, zeker als de zon er als een soort ‘spot’ op schijnt.

Als er wind is dan gaan rietkragen flink op en neer. Het zonnetje scheen door de rietkraag heen en deze foto heb ik met een snelle sluitertijd genomen om zoveel mogelijk riet scherp te krijgen.

Voorbij restaurant het Rieten Dak kwam ik dit doorkijkje tegen. Wederom mooi laag licht met schaduwen van de bomen. De herfst is bij uitstek het jaargetijde om een goede sfeer in je foto te creëren.

Op dit pad kwam ik heel veel eikenbladeren tegen. De zon scheen laag over de bladeren heen en toen dacht ik dat moet wel mooie macrofoto’s opleveren. Dus op mijn knieën en proberen de camera zo stil mogelijk te houden.

Verderop stond deze eik en die had nog niet alle bladeren laten vallen. De zon verlicht de bladeren vanaf de achterkant van de boom waardoor je een prachtig kleurenpallet krijgt.

Langs de andere kant van de plasjes terug gelopen en kwam ik deze oeroude knotwilg tegen.

Einde van de wandelroute. Ik ben weer waar ik was begonnen. Geen lange maar wel een heerlijke wandeling waar veel te beleven is. Vooral de mooie doorkijkjes, de rietkragen, knotwilgen, diversiteit aan loofbomen en de smalle wandelpaden. Een mooi stukje natuur tussen de drukte van Delft en Nootdorp in. De A13 hoor je wel maar als je lekker actief aan het fotograferen bent dan stoort dit niet.

Buytenhout heeft voor de natuurfotograaf in elk jaargetijde veel te bieden. De volgende keer ga ik met m’n camera op stap in een ander gedeelte van Buytenhout.

Fotografietip: voordat je een foto maakt, oriënteer je eerst goed op de omgeving. Soms is het vanuit een ander standpunt of plekje net even beter of is het licht mooier. Dus maak niet gelijk een foto, maar kijk om je heen en neem er de tijd voor.