Moestuinieren bij Hoeve Biesland

Blogger en fotograaf Prisca Visser helpt een dagje mee in de moestuin van de leukste biologische boerderij in de randstand: Hoeve Biesland!

Of ik het leuk vind om naar een meewerkdag van Hoeve Biesland te gaan en daar een stuk over te schrijven? Zeker weten! Zelf heb ik op tien minuten fietsen van mijn huis een moestuin en ik ben benieuwd of ik vandaag nieuwe dingen ga leren.

Hoeve Biesland is een boerderij in de polder tussen de Grote plas en de Dobbeplas in. Misschien ben je onderweg wel eens schapen of koeien tegen gekomen, grote kans dat ze van deze boerderij afkomstig zijn. Hoeve Biesland is biologisch wat betekent dat ze veel lokaal en op eigen bodem produceren. Koeienmest wordt gebruikt om de vette kleigrond nog voedingsrijker te maken en wat de boerderij oplevert komt terecht in de Boerderijwinkel. Er zijn koeien, schapen, kippen en een grote moestuin. Bij die laatste ga ik vandaag mijn handen uit de mouwen steken.

Aan het begin van de weg richting de hoeve bevind zich een moestuin. Boven de kas staat in grote letters ‘Groenteboerin’. Ik ben op de fiets vanaf station Delft en eerlijk waar, je bent in een wip de stad uit en de natuur in. Op de onverharde parkeerplaats rij ik gelijk al Elien tegen het lijf. Elien heeft vandaag de leiding over de meewerkdag op de tuin. Langzaam maar zeker druppelen de andere mensen binnen. Iedereen is hier vrijwillig. De één komt hier al jaren en weet alles te vinden, sommigen zijn er net als ik voor het eerst. Ook de redenen om een paar uur in de buitenlucht te werken lopen uiteen. Na een hele werkweek op kantoor zitten is het heerlijk om je hoofd leeg te maken en je doet er sociale connecties op! Iemand anders benoemd dat ze vaak groenten op de boerderij kocht en wel eens wilde zien waar die vandaan kwamen.

Boerin Rowena en Elien heten ons van harte welkom. Er is koffie, thee en er komt een uitleg over de tuin en wat we gaan doen vandaag. De moestuin ligt in een langgerekte strook langs de weg, aan de andere kant is er een brede sloot. Het water in de polder wordt in het broedseizoen hoog gehouden. Dat is fijn want daardoor droogt de klei minder snel uit. Omdat er genoeg ruimte is wordt er gewerkt met vruchtwisseling. Dat betekent dat in 8 jaar tijd de bedden roteren met beplanting. Het ene jaar bonen, andere jaar courgettes. Zo kan je voorkomen dat er ziektes en insectenplagen in de grond blijven zitten en blijft de bodem vruchtbaarder. Belangrijk omdat er biologisch geteeld wordt zonder pesticiden. Een groot deel van de moestuin opbrengst gaat naar ‘kistje vol smaak’ en ‘Lekker Nassuh’.

Door de paar regenbuien is het onkruid omhoog geschoten en gaan we de pompoenbedden hier vrij van maken. Gewapend met schoffels en wieders lopen we in een optocht naar de pompoenen die achterin liggen. De planten zelf hebben al mooie uitlopers maar inderdaad doet het onkruid lustig mee. Voor wie wilt zijn er handschoenen en kniebeschermers. Er wordt door Elien en Rowena voorgedaan hoe je het beste schoffelt. Niet lopen over de bedden zelf maar op de paadjes tussen de planten blijven. Oppassen dat je de wortels van de pompoen niet beschadigt! Al gauw hopen de stapeltjes onkruid zich op. Perzikkruid, distels en de taaie grassoort ‘Hanenpoot’ kom ik het meeste tegen.

De tijd vliegt om. Tussendoor wordt er veel gepraat en gelachen. Elien legt veel uit over de tuin en sommige vrijwilligers weten ook aardig wat te vertellen. Er vliegt al schreeuwend een buizerd over. De lepelaar laat zich ook zien, saai is het geen moment. Al snel is het tijd voor een stevige bak koffie met rauwe melk van de boerderij. Ik vraag of het voor mij mogelijk is om op de boerderij te kijken. Deze is gesloten voor publiek op zondag maar ik mag er een kijkje nemen!

Samen met Rowena fiets ik de lange weg uit. Het is heerlijk weer, stevig windje die de schapenwolken langs de lucht blaast. De koeien staan rustig in het weiland te grazen. OerHollands plaatje zo, prachtig. Achter het woonhuis zit de Boerderijwinkel. Het aanbod is groter dan ik dacht! Wijnen, verse eitjes, biologisch vlees uit eigen slagerij. Er is zelfs een bakkerij gevestigd die zorgt voor eigen brood. Ik vind het inspirerend om te zien dat er ook producten liggen van bedrijven uit de nabije omgeving. Honing van imkers en ik spot de Wilderland thee! Hier ga ik zeker nog eens heen als de winkel geopend is.

Ik loop een rondje over het terrein buiten, er is zoveel te zien. De paarden staan te suffen achter het hek, de kippen scharrelen rond onder de appelboom. Het is middag en alles is duidelijk wat rustiger. Alleen de kalfjes die nog te jong zijn om bij de rest te staan bedelen om aandacht. Rowena’s uitleg is duidelijk. We zijn hier niet op een kinderboerderij maar bij een actief bedrijf. Bij de dieren kijken kan gerust en er loopt altijd wel iemand rond die uitleg kan geven.

Terug bij de tuin is een deel van het team begonnen met het oogsten van de courgettes.Prachtige donkergroene groenten worden afgesneden met een scherp mesje en in kratten geladen. Ik weet uit ervaring hoe snel die dingen groeien. Wat ik niet wist is dat er een soort bestaat die deels groen en geel is. Die zet ik op mijn wensenlijstje voor mijn eigen tuin volgend jaar!

Na het oogsten gaan we met elkaar lunchen. Bij het tuinhuis aan de oprit staat een kring verweerde blauwe stoeltjes met in het midden een kabelhaspel als tafel. Het tafereel doet knus en landelijk aan en tegelijk kan ik het zo waarderen dat alles hier hergebruikt wordt. De tafel is beladen met broden uit de bakkerij, stukken kaas, verse melk. Smeersels zoals hummus en huttenkaas. Natuurlijk ontbreken de verse groenten niet zoals koolrabi en komkommers. Ik leerde dat je koolrabi gewoon zo uit de hand kunt eten en erg lekker is onder de grill vandaan. Ook op mijn lijstje, volgend jaar koolrabi! Ik kreeg er twee mee die ik thuis ga uitproberen.

Na de lunch is het voor mij tijd om terug te fietsen naar het treinstation. De drukte van Delft overvalt mij een beetje na die rustige ochtend. Dit was echt voor herhaling vatbaar. Mijn hoofd is leeg, ik voel mijn spieren van het schoffelen en de gesprekken gaven nieuwe inzichten.

De producten van Hoeve Biesland in je eigen keuken? Bestel het ‘kistje vol smaak’ of ga langs bij de Boerderijwinkel. Zelf een handje meehelpen? Bekijk hier de agenda.