De Nieuwe Driemanspolder, zeker een wandeling waard!

Nathalie wandelt met haar hondje May in de voormalige agrarische polder die nu dienst doet als waterberging, natuur-en recreatiegebied. Geopend in 2020 en gelegen nabij het Westerpark en het Buytenpark vormt het een mooie uitbreiding van Buytenhout.

De afkorting N3MP wordt ook wel gebruikt voor dit gebied, vooral onder vogelaars op hun pagina’s waar zij de prachtigste waarnemingen delen. In het veld, op de plassen en in de lucht zijn vele vogelsoorten te bekijken en te beluisteren. Zelf neem ik ook een verrekijker mee, er is altijd wat te zien.

Voor hondenbezitters is er genoeg uitdaging: er is een losloopgebied en aangelijnd kun je met de hond een heerlijke wandeling om de plas maken. Deze langere wandeling duurt ongeveer anderhalf uur.

In deze blog vertel ik over de loslooproute en een stukje over de dijk. Vanaf het grote parkeerterrein bij camping de Drie Morgen nemen we het pad bij het informatiebord en de drinkwaterpaal (fijn voor de hondjes!).

Hier houd ik May nog altijd even aan de lijn, want we kruisen nog een fietspad. Aan de overkant mag ze los. Verderop rechtsaf nemen we het pad door het hoge gras.

Aan deze kant van de polder zijn een soort landtongen welke wij volgen langs het water. (Doe goede schoenen aan!). De hond kan heerlijk lange stukken rennen, het water in en het is er nooit druk. Via het voetpad kan natuurlijk ook, houdt de camping steeds aan de rechterhand. Het pad loopt langs het Geuzenbos, een voedselbos voor de toekomst.

Bovenop een heuvel genieten wij bij de picknickbank altijd even van het uitzicht.

Bij het fietspad eindigt het losloopgebied en gaan we rechtsaf de dijk op, weer terug in de richting van de camping. Hier kan ook gekozen worden om het gebied door te steken en een rondje om de grote plas te doen. Neem het lange rechte stuk dwars door de plas (dus richting SnowWorld) en ga aan het einde de dijk rechtsaf. De lagergelegen wandelpaden zijn verboden voor honden.

Er zijn veel foeragerende vogels te zien, zie hiervoor ook het leuke stukje van Mariekewandelt op deze site. Regelmatig zijn hier bijzondere soorten te zien. Aan de andere kant van het gebied staat een vogelkijkhut voor nog beter zicht.

Elk uur van de dag is het hier prachtig, grote wolkenpartijen, de avondzon en de silhouetten van de molens in de verte.

We lopen nu verder over de dijk en houden het water aan de linkerkant voor het korte rondje. Onderweg staan bankjes op de dijk om te genieten van alle flora en fauna.

Wij hebben zelf wel eens op camping De Drie Morgen gestaan en dan heb je al dit moois de hele dag tot je beschikking! Torenvalkjes die bidden boven je hoofd, de bloeiende diversiteit aan planten en de rust. Fietsen kan trouwens ook prima en verder is er een mooi ruiterpad en een uitzichtpunt aan de de Zoetermeerse kant.

Net voorbij de camping is het laatste stukje voetpad vanaf de dijk naar de parkeerplaats. Juist in dit stukje zag ik de blauwborst, de gele kwikstaart en de rietgors al diverse malen.

May springt moe en voldaan in de auto en ik heb weer genoten van dit nog jonge gebied dichtbij huis.