Ondernemer in het zonnetje: Saam onder de Molen

Wouter Ammerlaan opende samen met zijn broer een restaurant aan het begin van de corona-crisis. Hoe hebben ze dat doorstaan, wat voor lekkers kun je er eten en hoe is het eigenlijk om te ondernemen in Buytenhout? Lees het in dit interview.

Hoe is het om te ondernemen in Buytenhout?

Mijn broer en ik hebben al een restaurant in Hoek van Holland, maar hier is het wel heel anders. Wat we hier hebben is misschien wel het mooiste terras van de regio. Je kijkt zo uit over de Dobbeblas. Op zondag heb je hier ook de zondagrust, je loopt de helling op vanaf de parkeerplaats en hoort de vogeltjes fluiten. Als het zonnetje schijnt, de molen draait en je hoort het gesuis van de wind door de molen heen dan denk ik ja dit is uniek en gaaf.

Waar komt jullie passie voor horeca vandaan?

Mijn broer en ik hebben lang samen gewerkt bij Saam. We hebben Saam als concept zien groeien van ijssalon, naar lunchroom en uiteindelijk naar restaurant.  De vader van de voormalige eigenaresse ging met pensioen maar zijn dochter zag het overnemen niet zitten. Onze vader is toen ingestapt en zei ik ken wel twee jongens die het willen oppakken! Hij heeft een investeerder kunnen regelen en zo konden wij de zaak overnemen. Na een tijdje hadden we het gevoel dat we het concept Saam hadden uitgespeeld en gingen we op zoek naar een nieuwe locatie. In februari 2020 kregen we deze plek aangewezen via een horeca-makelaar. Dat bijzondere gevoel wat ik nog steeds ervaar bij deze plek had ik toen ook meteen.

 

Hoe was het voor jullie om een onderneming te starten aan het begin van de lockdown?

Het was heel gek. In februari zijn we de overname wel gestart, maar de investeerders vonden het ook spannend en het was lastig om er genoeg te vinden. Wij zeiden, misschien wordt dit juist wel de redding van ons bedrijf! We gingen er vanuit dat we op volle touren door konden gaan. Achteraf hebben toch nog drie of vier keer dicht moeten gaan. Maar toen hebben wel een hele goede zomer gedraaid. Ja dit restaurant heeft wel toekomst! Door die goede zomer zijn we hier nog steeds. Ondanks dat we vorige week al 2 jaar de eigenaar zijn en we nog niet eens een heel kalenderjaar open zijn geweest.

Wat is jullie signature dish?

Ons concept is in Hoek van Holland begonnen, een familierestaurant met pannenkoeken en schnitzels. Een pannenkoekenhuis zit hier al in de buurt dus we moesten de kaart de andere kant op uitbreiden. Het logo was ‘Saam Pannenkoeken en Schnitzels’ en nu is het ‘Eten, drinken Saam Genieten’. Naast schnitzels gepaneerd op de Oostenrijkse manier hebben we spare ribs op de kaart staan, sliptong, varkenshaas en we kijken naar de vegetarische trend. De vega burger staat op het menu en we hebben oesterzwam carpaccio!

De vega burger bestaat uit een mooie luxe sesambol, guacamole, een vegaburger van soja, oude kaas, gebakken eitje erop en een beetje tomatensaus geserveerd met knapperige zoete aardappelfriet. “Mensen komen er echt voor terug.”

Woensdag t/m zondag zijn we open, vanaf 10u tot 20u en in de zomer van 10u tot 21u. Je kunt hier terecht voor lunch, diner en om te borrelen. We verkopen ook cocktails, eenvoudig en super lekker.

Waar kijken jullie naar uit dit jaar?

Over twee weken hebben we een bruiloft, ons eerste feest hier met honderd man. Ze komen borrelen, dineren en weer borrelen. Dat is wel leuk! Het wordt waarschijnlijk de zomer van de groepen. Twee jaar lang hebben mensen niet samen mogen komen. Mensen gaan dit jaar eindelijk weer opa’s verjaardag vieren bijvoorbeeld. Dat merken we nu al. Dat is een uitdaging, maar een leuke uitdaging. Om zoveel mogelijk eten in een korte tijd de keuken uit te krijgen. Het belooft een goede zomer te worden, iedereen wilt weer en wij staan er klaar voor!