Op bezoek bij Buitenkweek Delft

Sinds april dit jaar kun je terecht bij Buitenkweek Delft voor biologische en ook veel inheemse tuinplanten. We interviewen ondernemer Jolijn op een regenachtige zomermorgen over haar drive en het natuurvriendelijk tuinieren. We bezoeken haar op de kwekerij die te vinden is op het terrein van Buitenleeft aan de rand van Delft.

Waar kwam de drive vandaan om een eigen kwekerij te beginnen?

“Dat begon tijdens mijn opleiding aan de Warmonderhof in Dronten, een deeltijd opleiding biodynamische landbouw. Het werk dat ik deed paste niet meer bij me en ik wilde het roer omgooien. Tijdens de opleiding heb ik stage gelopen bij Buitenleeft op de groentetuin. Dat was onwijs leerzaam en goed voor m’n zelfvertrouwen. Ik werkte in de tuin maar deed ook dingen als vrijwilligers begeleiden en meedenken over het teeltplan. Het voelde heel goed om bij te dragen aan een groenere aarde.”

links Jolijn met planten rechtst beestje met lange sprieten op plantenbakrand
“Tijdens de opleiding kwam er een les over sierteelt voorbij. Daar werd verteld hoe vervuilend de sierteelt is, de bloemen- maar ook de plantenteelt. Er werd verteld dat er heel veel vraag is naar biologische tuinplanten en dat het ook heel erg nodig is om deze weer te gaan gebruiken in onze tuinen. Ik ben me erin gaan verdiepen, ik vond plantjes opkweken erg leuk dus het leek me geweldig om een kwekerij te beginnen voor biologische vaste planten. Ik heb toen nog een extra stage gedaan bij een kwekerij met vaste plantenteelt. Uiteindelijk ben ik met Margriet van Buitenleeft in gesprek gegaan over mijn wens en zij heeft me uitgenodigd om de kwekerij op landgoed Buitenleeft te openen, een geweldige plek.”

Wat is het verschil met een gangbare kwekerij?

“Bij een gangbare kwekerij worden er pesticiden gebruikt om beestjes van de planten weg te houden en er wordt vaak kunstmest of korrels ingezet. De meeste gangbare kwekerijen zijn grootschalig dus heel veel van dezelfde soorten planten bij elkaar. Bovendien zijn de kassen vaak verwarmd. De planten worden dan in de winter doorgekweekt met gebruik van veel gas. We weten allemaal dat niet toekomstbestendig is. Ik schets het nu zwart wit maar zo is het natuurlijk niet altijd. Er zijn ook kwekerijen die er tussenin zitten, die bijvoorbeeld niet biologisch gecertificeerd zijn maar ook geen pesticiden gebruiken.”

“Ik werk met een koude, onverwarmde kas, die wordt in het voorjaar eerder warm en de winter iets minder koud dan buiten. Ik maak gebruik van biologische potgrond en tuinaarde. Verder gebruik ik geen bestrijdingsmiddelen om insecten of ziekten tegen te gaan en dat gaat goed. Omdat er veel verschillende plantjes bij elkaar staan heb je niet snel last van een beestje of een ziekte want weet je.. ze vinden het ene plantje lekker en de ander niet of het andere plantje houdt weer de beestjes weg dus je hebt veel minder risico dat de planten aangetast worden. Na de opkweek gaan de planten zo snel mogelijk naar buiten.”

Dus als mensen echt een insectvriendelijke tuin willen dan kunnen ze bij jou terecht! Heb je tips voor het inrichten van insectvriendelijke tuin of zou je bepaalde planten aanraden?

“Het hangt natuurlijk heel erg af van hoe je tuin gelegen is en van wat er al in staat. Maar ik probeer mensen zoveel mogelijk te inspireren om inheemse planten te kiezen, omdat er nu gebleken is dat veel insecten niet op uitinheemse soorten kunnen gedijen. En omdat er steeds meer planten verdwijnen, verdwijnen er ook meer insecten. Dus om die te helpen zou het helpen als mensen wat inheemse planten in hun tuin zetten. Je hoeft niet heel je tuin te vervangen maar als iedereen een paar inheemse planten tussen de tuinplanten zou zetten dan biedt je al veel meer diversiteit voor insecten. Dus dat draag ik graag zo veel mogelijk uit. Ik bied nu nog een redelijk klein assortiment inheemse planten aan maar dat wil ik uitbreiden zodat er meer keuze is.”

“Inheemse planten die ik leuk vind zijn onder andere de blauwe knoop, beemdkroon, slangenkruid, blaassilene maar er zijn er zoveel om aan te raden!”

Ben je blij met de regen van vandaag?

“Ja, het is heel droog geweest dus het is heel fijn dat het regent. We hebben van de winter en in het voorjaar extreem veel last van nattigheid gehad dus toen waren we juist blij dat het droog werd. Het land ligt hier best laag, de grond is hier snel verzadigd dus dan komen er echt plassen te staan. Voor de kwekerij is dat gelukkig niet zo’n ramp want ik kweek alles in potten op.”

“Een nadeel van het opkweken inpotjes is dat ze snel uitdrogen dus ik moet zorgen voor een goed opvangsysteem van water, net zoals iedereen nu eigenlijk hè. We moeten op dit soort momenten zoveel mogelijk water opvangen om dat op een later moment weer te gebruiken als het droger is.”

Hoe is het om te ondernemen in Buytenhout?

“Dat ik onderdeel van Buitenleeft ben is om te beginnen al heel waardevol. Ik zit op een plek waar al heel veel mensen komen voor de natuur, mensen die geïnteresseerd zijn in planten en buiten zijn dus dat is heel fijn, daar profiteert de kwekerij van. De Delftse Hout is natuurlijk een gebied waar veel mensen wandelen en fietsen, er komen vaak mensen die het bord zien even een kijkje nemen. Het is een fantastische locatie, dichtbij de stad maar ook weer helemaal weg ervan want het voelt echt als natuur hier. Ik denk dat veel mensen uit omliggende gemeenten zoals Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp deze plek misschien nog niet kennen. Dus heel fijn dat dat er nu een website is en aandacht gaat naar alle activiteiten in het gebied.”

Wanneer en hoe kunnen mensen hier terecht?

“Ik ben open op vrijdag en zaterdag van 9u tot 13u. De rest van de tuin is dan ook open voor bezoekers om te bewonderen. Ook is het mogelijk om contact met mij op te nemen voor een afspraak op andere dagen.”

Jolijn buigt over plant en bekijken beestje