Op de fiets door alle gebieden van Buytenhout

Een fietsroute die alle gebieden van Buytenhout doorkruist, dat lijkt mij wel wat! Inmiddels weet ik dat Buytenhout een enorm gevarieerd aanbod aan landschappen heeft. De verwachtingen zijn dus hooggespannen.

Als je met de auto komt dan is er zeeën aan parkeergelegenheid aan de Korftlaan. Vanaf daar is het een klein stukje fietsen naar de eerste routenummers 3 & 4. Ik fiets hier met aan mijn linkerhand de Grote Plas, het water schemert tussen het groen door. Rechts bevindt zich Delftse Hout. Weilanden met koeien en riet langs de sloten schieten aan mij voorbij.

Op enige meters van het pad is een nestwand voor vogels gemaakt. De oeverzwaluwen schieten af en aan met voedsel voor hun pasgeboren grut. Op de kruising van de eerste nummers rij ik langs het onderstel van een molen. Vroeger maalde deze de polder leeg, nu is het een woonhuis met een heel fijn uitzicht.

Van de boerderij naar het restaurant, kopen in de korte keten.

Mocht je nu denken, pfoe ik ben toe aan een kop koffie voor ik verder ga, dan is daar om de hoek café Du Midi. Een knus café met een heerlijk terras. Ik besluit om een stop te maken om de route goed te bekijken voordat ik verder fiets. De koffie wordt geserveerd en het is er rustig genoeg om de beschrijving op mijn gemak door te nemen. Na een toiletstop, ook niet onbelangrijk, fiets ik verder langs het Bieslandse Bos. De naam is hier een beetje misleidend, want ik heb voornamelijk zicht op de landerijen van Hoeve Biesland. De zon werkt goed mee vandaag en zet de polders in een mooi licht. De volgende horeca gelegenheid dient zich aan, aan de overkant van de weg zit de Balije Tuin. Ik stap af om even te kijken bij het kraampje aan de weg waar fruit en noten uit eigen boomgaard te koop liggen. Het geld kun je in het kistje stoppen. Net als ik weg wil gaan komt er een busje aangereden van Hoeve Biesland. Ik raak aan de praat met de chauffeur. Hij komt versproducten afleveren bij de Balije Tuin. Dit is zo mooi om te zien! De boerderij is bijna te zien vanaf hier. Knap staaltje kopen in de korte keten. Ik besluit om op de terugweg te lunchen bij de Balije Tuin, maar nu weer op mijn stalen ros te stappen.

Waterplezier.

Ik passeer de Dobbeplas en het Wandelbos Laakweg. De route volgt een heel eind het Balijpad, een goed onderhouden en breed fietspad wat prettig rijdt. De naam zegt het al, ik ben in de Balij aangekomen. Samen met het Bieslandse Bos vormt het het grootste stuk groen tussen de steden in. Er is een stuk natuurbos waar runderen grazen. Een aantal bruggen verbinden de fietspaden met elkaar en zorgen voor een prachtig uitzicht op de plassen. Hierna rij ik een heel stuk alsmaar rechtdoor onder prachtige rode beuken door. Even op de trappers staan wordt het als ik het viaduct over de snelweg beklim. Wat een contrast met de rust van de natuur als ik over de snelweg fiets. Gelukkig zoef ik snel weer naar beneden, het Westerpark in.

Twee seizoenen in 1 beeld.

Over het Westerpark heb ik al eerder geschreven. Een mooi park aan de rand van Zoetermeer met in het midden een verborgen natuurtuin. Ook nu ik hier fiets valt mij weer op hoe hoog de bomen zijn en hoe groen het bladerdak. Zo anders dan het open polderlandschap van zojuist. Ik zie veel mensen hier genieten van het groen. Vissers zitten met hun tentje langs een meertje en een verliefd stelletje zit op een bankje. Via een tunneltje verlaat ik het Westerpark om deze in te ruilen voor het Buytenpark. Ook een park, maar heel anders. Op iedere hoek wordt het uitzicht gedomineerd door een hoog bouwwerk wat rust op een stalen stellage. Kun je raden wat het is? Ik kijk hier naar Snowworld! Daar binnen suizen fervente wintersporters in hartje zomer op de lange latten naar beneden. Het contrast tussen de seizoenen kan niet groter zijn. Aan de voorzijde is een grote trap bevestigd waarmee je naar een uitkijkpunt kunt klimmen. Ik hou het vandaag wel bij mijn fiets, spannend genoeg.

Weidevogels in de nieuwe polder.

Het Buytenpark is een golvend terrein, met je ogen half dicht geknepen kun je je hier met gemak in het buitenland wanen. Ik passeer een aantal wildroosters, blijkbaar lopen hier dieren los rond. Handig, want zo hoeft niemand het gras bij te houden. Dat doen de grote grazers voor ons. Hoewel ik goed om mij heen speur, tref ik geen dieren aan vandaag. Het rondje Buytenpark is snel gedaan en nu kom ik uit bij de Nieuwe Driemanspolder. Geen woord aan gelogen, want deze polder is nog maar enkele jaren terug opgeleverd. Het boerenland is hier veranderd in een groot natuurgebied met twee enorme plassen. Water tot zover je kunt kijken. Ik zie dat weidevogels het gebied ook al ontdekt hebben. In mijn achterhoofd maak ik de notitie dat ik hier heen terug wil voor een wandeling. Met verrekijker en telelens om vogels te spotten.

Lunchen bij de Balije Tuin.

Op de route terug ga ik zoals mijn voornemen langs bij de Balije Tuin voor een uitgebreide lunch. Door al een paar uur in de frisse buitenlucht te fietsen heb ik best trek gekregen. Eerst punt waar je al enorm mee scoort bij mij, een ruime gelegenheid om je fiets te stallen. Heerlijk dat er meegedacht wordt. Langs het pad naar de ingang wandel ik door een kleine moestuin. Kan het niet laten om vlug een kijkje te nemen. Alles ziet er groen en goed onderhouden uit. De pompoenen groeien goed en de tomaten doen ook hun best! Eenmaal binnen zie ik gelijk dat er aandacht is besteed aan de inrichting. Het is smaakvol en tegelijk straalt het een warmte uit. Op de bar staat een toren die volgeladen is met taarten.

Ik wil wat foto’s maken van het eten straks, dus vraag om een rustig tafeltje in een hoek. De vriendelijke bediening denkt mee en opent een stuk van het terras wat afgesloten was voor mij. Het is prachtig weer, binnen zitten is nu geen optie. Ik bestel van de menukaart het brood met rivierkreeften. Rivierkreeften zijn in groten getale te vinden in onze sloten, waar ze een bedreiging vormen voor het andere waterleven. Om de balans te bewaren worden ze gevangen en opgediend als delicatesse. De smaak is erg goed en doet wat mij betreft niet onder aan een kreeft zoals we die gewend zijn. Als dessert ga ik voor ‘braam’. Dat blijkt een hele summiere omschrijving te zijn voor een waar feest op mijn bord. In het midden prijkt een glanzende bol bessenijs met daaromheen donkerbruine stukken pure chocoladecake. De bijna zwarte bramen liggen netjes geordend in een overheerlijke chocolademousse. Twee kleine ‘potjes’ van chocolade met echte blaadjes erin geven het geheel een chique look. Ik durf te zeggen dat dit één van de verrukkelijkste dessert ooit was.

Met een voldaan gevoel leg ik het laatste stuk van de route af, terug naar het beginpunt. Mocht je net als ik aan het einde van de route willen lunchen bij de Balije Tuin, er zijn twee opties. Of je fietst de route achterstevoren, of je rijdt een klein stukje om vanaf punt 48. Ik kan de route zelf in ieder geval van harte aanbevelen!

 

Tips en bereikbaarheid:
  • Parkeer je auto bij de Korftlaan. Kom je met de trein dan is de route goed te starten vanaf station Delft.
  • Meer informatie over de gebieden waar je doorheen fiets vind je op deze pagina.
  • Voor koffie en lunch kun je terecht bij Café du Midi en de Balije Tuin!
  • De route die Prisca fietste is onze ‘Buytenhout Ronde’ van 24 km. Gebruik onze handige routenummer kaart om offline de tocht te kunnen maken.

 

TEKST & FOTOGRAFIE PRISCA VISSER