Recept: Baklava met honing, bramen en walnoten

Hannah en Frits hebben een flinke verzameling producten als ze thuiskomen van Buytenhout. Ze maken baklava van de honing, bramen en walnoten.

Ingrediënten
200 gram walnoten
250 gram honing
50 gram gesmolten boter
½ theelepel kaneel
snuf zout
1 eetlepel suiker
50 gram bramen
sap van een halve citroen

Bereiding
1. Maak een bramensiroopje door de bramen te verhitten in een pan met: 1 eetlepel suiker, een half kopje water, ½ theelepel kaneel en citroensap. Kook een paar minuten goed door. Doe vervolgens in een blender of draai glad met een staafmixer. Haal door een zeef.
2. Maak een vulling door 200 gram walnoten, de bramensiroop, 50 gram honing en een snuf zout in een blender te doen. Hoeft geen gladde pasta te worden.
3. Knip of snij het filodeeg in de juiste maat van je bakvorm. Ik gebruik een brownieblik van 20×20 cm. Maar met een beetje creativiteit past het in een hoop verschillende schalen.
4. Neem twee vellen filodeeg en smeer de bovenste in met boter. Neem wat van de walnoten-bramen vulling (ongeveer 50 gram) en verdeel in een staaf op het filodeeg. Maak er een rolletje van en leg in het bakblik.
5. Herhaal tot het bakblik vol is en smeer de rolletjes dik in met de gesmolten boter. Snijd de staven in gelijke stukken.
6. Bak in 25 minuten goudbruin op 190 graden.
7. Warm 200 gram honing op en giet op de baklava. Laat een nacht staan zodat de honing goed in kan trekken.