Rondje met het hondje; een wandeling van het Hertenkamp naar de Biesbush.

Nathalie is dol op verstopte mooie plekjes en laat jullie via haar blogs graag kennis maken met deze voor velen onontdekte pareltjes. Ze wandelt regelmatig met haar hondje May door Buytenhout.

Buiten begint de wereld!
En zo is het. Stap naar buiten, het is gezond, leuk, leerzaam en helemaal gratis. Buytenhout heeft veel te bieden, er is voor elk wat wils. Of je nu graag wandelt, fietst, of misschien wel graag fotografeert, hier kun je alle kanten op.

Met de hond op pad
Voor hondeneigenaren is Buytenhout een interessant gebied, onze harige vriendjes kunnen naar hartenlust rennen, spelen en zwemmen. Op sommige plekken mogen ze los, mits onder appel, want het gebied deel je met anderen. Houd rekening met elkaar, en laat de hond aangelijnd in het broedseizoen. De wandelingen die ik loop zijn natuurlijk niet alleen maar voor hondenbaasjes. Gewoon voor iedereen die belangstelling heeft!

Onderweg komen we langs Stadstuinderij Buitenleeft, Paardeninzichten en het Stiltegoed.

Even voorstellen: mijn naam is Nathalie, ik woon in Den Haag in de wijk Biesland vlakbij het Buytenhout. Samen met mijn bijna 2-jarige hondje May wandel ik veel in deze regio. Graag wil ik jullie kennis laten maken met mijn favoriete plekjes van het Buytenhout. Het is in de drukte van de randstad echt nog mogelijk onontdekte pareltjes te vinden. Lees in dit verhaal hoe en waar.

Hertenkamp
Deze keer een klein en soms onbekend stukje buiten dicht bij Delft: het Hertenkamp, ofwel Hertenweide Buytendelft,

Het Hertenkamp is vanaf de jaren 30 aangelegd als werkgelegenheidsproject. Er staan diverse, inmiddels al wat oudere, soorten bomen, rondom een lange vijver. Op het ooievaarsnest broedt al jaren succesvol een ooievaarspaar. Verder zijn er diverse soorten struiken, grasvelden en fijne wandelpaden.

Een makkelijk startpunt met als je met de auto komt, is op de Sportring in Delft (net voorbij voetbalclub DHC en ter hoogte van de golfbaan). Via een van de witte bruggetjes kom je in het Hertenkamp. Verder de parkeerterreinen van het Delftse Hout. Parkeerterreinen P4 en P7 liggen vlakbij het Bieslandse bos en Stiltegoed.

Loop nu het Hertenkamp uit via de parkeerplaats richting het Rieten Dak en dan linksaf richting Nootdorp, of via de Middelweg. Aan de Middelweg zit Buitenleeft, waar ze onder andere een zelfoogsttuin hebben.

Vanuit het Hertenkamp is het een klein stukje lopen naar de Nootdorpse plassen, niet te verwarren met de Dobbeplas bij Nootdorp. Er zijn vaak kuifeenden en vele andere soorten te zien.

Langs deze plassen loopt een smal pad, vroeger kwam men vanuit Nootdorp hierlangs om bij Delft te komen. Nu is het een mooie verbinding met het Bieslandse bos, te vinden aan de andere kant van het water. Via het witte bruggetje bij de eenzame boerderij kom je bij het Bieslandse bos. Loop er linksom of rechtsom omheen.

Over de brug naar links. Rechtsom kan ook, daar is parkeerplaats P4 van het Delftse Hout. Hier kun je ook starten, en het is dichtbij de Biesbush. Even het bos doorsteken langs de paarden en het fietspad oversteken.

Paarden in het bos.

Nee hoor, ze lopen niet los, alleen in hun eigen ruime weiland. Zij horen bij ‘Paardeninzichten’. Altijd een mooi gezicht hoe zij lekker hun ding aan het doen zijn. Heel zen. Hier verzorgen ze training en coaching met paarden. Die zijn heel geschikt bij het verkrijgen van inzicht in jezelf:

‘Coaching met paarden lost problemen op door ze heel duidelijk, en tegelijkertijd op aanvaardbare wijze neer te zetten, waarna voor borging gezorgd wordt doordat een en ander direct in de praktijk toegepast kan worden.’ (Stukje van hun website).

Bieslandse bos
In het Bieslandse bos direct aangrenzend mogen honden loslopen. Dit wordt goed aangegeven. Ook hier is een (kleine) vijver, en er huist een buizerdpaar.

Een paar jaar geleden is het bos onder handen genomen, en zijn er nu wat open ruimtes ontstaan. Daardoor heb je ineens een uitzicht op wat ruigere begroeiing. Het mooie is hier de afwisseling van slinger en rechte paden, slootjes, bosschages en uitzicht op de polder.

Ik noem dit mijn zen-steigertje, alhoewel ik er nu niet meer zo vaak zit. Het geluid van de vogels, het ruisen van het riet, je hoeft alleen nog maar te gaan zitten en je ogen te sluiten. Rust.

Biesbush

Voor de kinderen is er genoeg gelegenheid om van alles te ontdekken in Speelbos Biesbush van Staatsbosbeheer, gelegen bij de kruising Bieslandseweg/ Hazepad.

Hier kun je slootje springen, over een boomstam proberen te lopen of klimmen in de klimboom. Er zijn takken genoeg om hutten mee te bouwen en leuke sluippaadjes. En wat dacht je van een pontje om zelf mee over te varen?

Kenmerkend is de uil bij de ingang met daarachter de picknickbank. Fietsen kun je kwijt aan de andere kant van het fietspad. Honden niet toegestaan May!

Stiltegoed
Mocht je de rust willen opzoeken, neem dan het pad door het Stiltegoed, net achter de Biesbush. Loop een klein stukje richting de afgeknotte molen, dan begint het pad aan de linkerkant. Hier loop je tussen kunst en schapen, geniet van de weidevogels en het prachtige uitzicht op boerderij Hoeve Biesland. Het pad komt een stukje verder weer op de Bieslandseweg uit.

Honden zijn hier niet toegestaan.

Horeca

Na deze wandeling is het goed toeven bij een van de horecagelegenheden in de buurt (Knus, Het Rieten Dak, Café du Midi). Via het Delftse hout langs de plas terug naar het beginpunt maakt er een mooi rondje van.

Veel plezier!