Streekproducten uit Buytenhout

Het is een prachtige dag dus het is weer tijd voor een mooie tocht in Hof van Delfland. We gaan vandaag naar regiogebied Buytenhout. Hier zijn we al een keer eerder geweest, maar dit gebied is zo groot en divers dat we besluiten nog een keer terug te gaan. Bovendien ligt het erg centraal; we nemen de trein naar Delft, pakken een ov-fiets en staan in nog geen 10 minuten fietsen in de natuur!

Duurzaamheidscentrum De Papaver
We beginnen onze dag bij duurzaamheidscentrum De Papaper. De Papaver bevindt zich midden in de natuur van Delft: de Delftse Hout.

We worden hartelijk ontvangen en krijgen een korte rondleiding door de prachtige tuin. Er is een enorme variëteit aan kruiden. Zo is er een gedeelte met planten die worden gebruikt voor cosmetica, voor geneeskunde en onze lievelingstuin: eetbare planten.
De tuin is educatief en gericht op kinderen. Maar zoals je ziet vermaakt Frits zich ook prima! Voor een chef is deze tuin fantastisch. Je kunt overal aan voelen, ruiken en zelfs proeven.

Imkervereniging Delft
In het winkeltje worden producten verkocht die uit de tuin komen, zoals balsems en oliën. Zelf kopen we een potje honing van Imkervereniging Delft – de buren van de Papaver-. De bijen van deze vereniging hebben lekker kunnen eten van de bloemen bij de Papaver.

TOP Dobbeplas
We fietsen door naar de Dobbeplas waar een TOP is. TOP staat voor ‘Toeristisch Overstap Punt’; een plek die goed te bereiken is, waar horeca gelegenheid te vinden is en waarvandaan je verschillende mooie routes kunt wandelen en fietsen. Bij de Toeristische Overstappunten zijn informatiepanelen aanwezig met een kaart van de omgeving en informatie over bezienswaardigheden in de buurt van de routes. Zo ontdek je gemakkelijk de mooiste plekken van de regio. Hier vind je meer informatie over TOP’s.

De Balije Tuin
Wij fietsen door voor een late lunch bij De Balije tuin in Nootdorp.

Een splinternieuw restaurant (ze openden hun deuren op 1 april 2021). Het ligt tussen het Balijbos en het Bieslandse Bos in. Een prachtige plek om even bij te komen van een fiets of wandeltocht. Bij de Balije tuin wordt er veel gebruik gemaakt van biologische streekproducten. Zo bestellen we een hamburger met vlees van Hoeve Biesland, Haagsche oesterzwam kroketten en een IPA van brouwerij de Molen.

Op het terrein staat een kraampje met wat producten van de boer. We kopen een zakje walnoten en tomaatjes.

We beginnen aan onze terugtocht naar Delft. Onderweg komen we een flinke bramenstruik tegen en vullen we een emmertje.

Ook strijken we even neer aan de plas om van het uitzicht te genieten. We zien wat mensen zwemmen, er rijdt een paardrijklasje langs en er zijn mensen aan het picknicken. Een gezellige gemoedelijke plek

Als we alweer bijna terug in Delft zijn besluiten we nog een kleine detour te maken. Het is zo’n mooie dag dat we eigenlijk nog niet naar huis willen! We maken een wandeling in het Bieslandse Bos. We komen wat volkstuintjes tegen en kopen een zak met preien.

We vervolgen onze weg naar huis en doen nog een biertje op een terras in Delft. Al met al een geslaagde zomerse tocht!

We hebben weer een flinke verzameling producten als we thuiskomen. Ik besluit aan de slag te gaan met de honing, bramen en walnoten en hier baklava van te maken. Benieuwd naar het resultaat? Het recept vind je hier.