Winterkamperen in de Nieuwe Driemanspolder

Tussen Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Den Haag Leidschenveen ligt een nieuw groengebied. De Nieuwe Driemanspolder! Als Gebroeders Groen moeten we daar natuurlijk even op bezoek. Alle reden om met onze nieuwe omgebouwde camperbus op pad te gaan. En laat er nou net een camping in het gebied liggen die óók nog het hele jaar door geopend is. We gaan dus lekker winterkamperen én op pad in een nieuw ingericht stukje Buytenhout.

Het voormalige agrarische land is in drie jaar omgedoopt tot natuur- en recreatiegebied en officieel geopend in juli 2020. In de polder kan je als recreant je hart ophalen. Zo ligt er meer dan 7 km aan wandelpaden en 12 km aan fietspaden, zijn er ruiterpaden en zelfs mengpaden (paden voor paard en wagen). Nog leuker is dat er ook gevaren kan worden met kano’s en roeiboten, want bijna de helft van hele gebied staat onder water. Bovendien is er een bootverhuur aanwezig in de N3MP, zoals de naam van de polder heel hip wordt afgekort.

Wij kamperen bij camping De Drie Morgen gelegen aan de rand van het gebied. De camping voorziet in alle benodigdheden, het sanitair is er schoon, er is gratis wifi en de eigenaren zijn enorm aardig. Bovendien is het er heerlijk rustig. We zijn bijna de enige.

Tijdens ‘het welbekende loopje’ – natuurlijk inclusief wc-rol – naar het toiletgebouw, vinden wij hier een sprekend voorbeeld van. Er groeit namelijk een paddenstoel, een bekerzwam, in de asbak naast het toiletgebouw. Stadsnatuur, of moeten we zeggen campingnatuur, op z’n best.

Terwijl wij een theetje drinken bij de camper, lezen wij ons in over het gebied. We lezen dat het opvangen van water een van de belangrijkste functies van de N3MP is. Het is een zogenaamd piekbergingsgebied. Bij veel neerslag verzamelt overtollig water in het gebied en wordt het er lekker plassig en drassig. Het waterpeil kan zelfs wel 40 cm verschillen. Wij verwachtten dus een waar paradijs voor watervogels.

Wanneer we het aan de wandel gaan in het gebied vallen we met onze neus in de boter. Vogels, vogels en nog meer vogels. Het aantal watervogels die dit gebied nu al gevonden heeft is overweldigend. Na een half jaartje ‘open’ te zijn zit het al vol met slobeenden, krakeenden, kuifeenden, verschillende reigersoortenen en bovenal kneiterveel smienten! En dit levert een mooi schouwspel op tijdens de wandeling.

Bij de herinrichting van het gebied zijn er extra voorzieningen voor specifieke soorten geplaatst. Hier worden wij natuurlijk blij van. Zo is er een speciaal stukje ingericht voor de ijsvogel. Compleet met ijsvogelvoorziening in de vorm van een soort oeverzwaluwmuur met stukken boomwortels ervoor. Pal daar tegenover staat een mooie vogelkijkhut. Een naam voor de hut kon ingezonden worden en op een of andere manier is daar De Tureluur uitgekomen. Jammer voor de ijsvogel.

De N3MP is verder nog betrekkelijk kaal en laag, dit komt natuurlijk omdat het gebied net is aangelegd, en omdat we het gebied bezoeken midden in de winter. Ons valt ook op dat er nergens paaltjes of boompjes zijn. Vanuit een roofvogelperspectief is dit natuurlijk rampzalig. Die zitten het liefst hoog en droog voor een goed overzicht. Dit zorgt echter wel voor een bijzonder beeld. We zien een buizerd nu namelijk op een plek die je niet snel verwacht. Het zit zo’n beetje tussen de eenden, in het struikgewas midden op de plas. En geen eend die het wat boeit, lijkt het.

De avond valt en het is tijd om terug te keren naar de camping. Gelukkig kunnen we de weg goed terugvinden door het creatieve en leuke idee om de straatnamen in het asfalt te plaatsen. De meeste straatnamen zijn trouwens vernoemd naar libellen.

Na een wandeling van twee uur komen we aan bij de camper. Het weer is vrij somber en we zijn dan ook flink nat geregend. Wij zijn blij dat ons bussie aan de stroompaal zit, zodat we een elektrisch kacheltje aan kunnen zetten om op te drogen. Wij hebben medelijden met het tentje op het veldje verderop. Echter is tentkamperen natuurlijk wel een stuk avontuurlijker. Dus voor de echte die-hards onder ons: neem je tent mee en een dikke slaapzak en geniet van een stukje groen in de randstad. Zo makkelijk is het om het avontuur op te zoeken.

Daarnaast denken we aan het feit dat er nu al zo veel biodiversiteit aanwezig is in de N3MP. Dit laat zien dat het gebied veel potentie heeft. Met een polder als dit wordt het een feest voor moeras- en watervogels, amfibieën, vlinders en libellen. We denken aan wat het gebied in het voorjaar kan bieden. Wellicht spotten we dan wel een blauwborst of een bruine kiekendief en stuitten we op een mooie rietorchis in de berm. En wie weet kronkelt er in de toekomst een ringslang door het water. Wij komen in het voorjaar in ieder geval zeker nog een keer terug om al het moois te aanschouwen.

Wil je nu zelf een keer het gebied verder verkennen, kijk dan op de website van de N3MP. Op de website staat een digitale rondleiding gemaakt door de boswachter van het gebied, inclusief podcast en filmpjes. Verder vind je er leuke vlogs over echt alles wat met het gebied te maken heeft.