Dumplings met daslook en boerenkaas

Blogger Hannah bezocht in haar laatste blog regiopark Buytenhout op zoek naar lokale producten; zelfgelukt en van de boerderij. De oogst: wilde daslook, verse doperwten van boerderij Hoeve Biesland en boerenkaas van kaasboerderij van Leeuwen in Nootdorp. Ze maakt er dumplings van met daslook en boerenkaas. Lees hier het recept.

Ingrediënten
Flinke bos daslook in dunne reepjes gesneden (eerst goed wassen)
200 gram geraspte belegen kaas
20 gyoza vellen
50 gram gedopte doperwten
10 slagen zwarte peper
1 eetlepel bloem
4 eetlepels water
Flinke scheut zonnebloemolie
Ter garnering: gesneden bosui, rode peper, daslook en wat sesamzaadjes

Bereiding
Laat de gyoza vellen ontdooien.
Maak een mengsel van de kaas, daslook en zwarte peper.
Blancheer de doperwten 1 a 2 minuten.
Maak een papje van 1 eetlepel bloem en 4 eetlepels water.
Schep ongeveer 1 kleine eetlepel van de vulling op het midden van een gyozavel. Smeer met je vinger de randen van het vel in met het bloempapje en plak het vel dicht. Herhaal dit bij al je vellen. Leg ze op een met bloem bestuifde ondergrond.

Leg de gyoza’s op een bord en garneer met bosui, daslook, rode peper en sesamzaadjes.
Doe een flinke scheut olie een hapjespan en laat heet worden. Leg de gyoza’s in de pan en bak ongeveer 2 minuten per kant totdat ze mooi goudbruin en krokant worden. Bak de laatste minuut de doperwten mee.
Leg de gyoza’s op een bord en garneer met bosui, daslook, rode peper en sesamzaadjes.

Wildpluk met mate
Let op! Wildplukken is officieel verboden, het valt onder stroperij. In de praktijk word je niet snel beboet maar kijk altijd naar de regels van de grondeigenaar of beheerder van een gebied. Staatsbosbeheer laat kleine hoeveelheden wildplukken toe maar hou er wel rekening mee dat het ook voedsel is voor dieren en stuifmeel en stampers van bloemen belangrijk zijn voor de voortplanting. Daslook is ook buiten het wild verkrijgbaar bijvoorbeeld via de Oogstmarkt in Rotterdam en via Rechtstreex. Meer informatie over de do’s en don’ts van wildplukken vind je via Staatsbosbeheer.