Zomerpracht in Wandelbos Laakweg

Natuurfotograaf Roel van der Beek neemt je mee op pad door een piepjong en nog vrij onbekend deel van Buytenhout. Gelegen tussen Nootdorp en Pijnacker ligt het wandelbos Laakweg, bestaande uit prachtige wandel- en struinpaden door nieuwe natuur.

“Ik neem altijd mijn camera(s) mee want je komt eigenlijk steeds iets moois en/of verrassends tegen. Vooral de doorkijkjes bij de paden spreken mij erg aan. Ik ben gestart in Pijnacker en wandelde zo dit laantje op. Geen kaart en ook geen mobieltje; gewoon wandelen en kijken waar ik uitkom. Verrassend genoeg kom ik mooie planten en bloemen tegen, dit ondanks de hoge temperatuur.

Deze wollige distels groeien in grote getale in dit gebied en als de zon wat lager staat dan kun je deze goed fotograferen met een telelens. Door de paden gewoon te volgen kom je ineens een heel mooi gelegen meertje tegen. Daar ben ik even op een bankje gaan zitten omdat dit zo’n rustgevend plekje is. Natuurlijk een mooi plekje gezocht voor een compositie. Deze heb ik genomen met een groothoeklens zodat de omgeving goed zichtbaar is.

Als je langs dit meertje doorloopt dan kom je door een redelijk dichte bebossing. Wanneer je wat later op de middag gaat wandelen dan wordt het licht om te fotograferen alleen maar mooier. Goed te zien op deze foto.

Hier heeft de camera de meeste moeite mee. Veel diffuus licht waardoor de camera de beste waarde moet kiezen. Deze foto heb ik genomen in de manuele stand, zodat ik diafragma en sluitertijd zelf kan bepalen. Het is dan een kwestie van uitproberen welke verhoudingen het beste zijn.

Dit bos doorlopende kom ik ineens een verassend stukje bos tegen. Iets voor een mooie compositie dacht ik ineens. Even goed voor gaan staan, statief neerzetten, instellingen optimaliseren en de foto nemen. En dan het resultaat afwachten. Het meest lastige is om de sfeer in de foto te behouden zonder teveel overbelichting.

Uiteindelijk loop je het bos uit en steek je het fietspad over richting natuurgebied Laakweg. Verrassende nieuwe natuur met veel jonge aanplant, leuke wandelpaden en mooie bruggetjes die de verschillende onderdelen met elkaar verbinden.

Dit is één van de bruggetjes met een mooi uitzicht op het gebied. Ik heb het bruggetje op de voorgrond genomen opdat je dan wat diepte in de foto creëert. En dan verder wandelen door dit gebied; linksaf en dan weer rechtsaf. Het krult alle kanten op en je kunt ook via graspaden wandelen.

Wederom een mooi uitzicht over een meertje in wandelgebied Laakweg. Ook hier ben ik even op een bankje gaan zitten. Achter me ligt Nootdorp, vooruitkijkend richting Pijnacker en links ligt Zoetermeer en het meer bekende gedeelte van het Balijbos. Door het riet op de voorgrond ontstaat er diepte in de foto. Deze foto is gemaakt met een groothoeklens en een kleine lensopening (groot diafragmagetal F11).

Na genoten te hebben vervolg ik mijn wandeling en dan kom ik ineens een heel mooi en informatief informatiebord tegen. Hier kun je eventueel ook je auto parkeren.

Dit is toch wel iets dat Buytenhout goed doet. Overal staan informatieborden die aangeven in welk deelgebied je bent. Doorwandelen en over het bruggetje naar links en dan wederom een prachtig fietspad met een dito doorkijk.

Op dit bankje ben ik ook even gaan zitten. Op deze foto heb ik de voorgrond scherp genomen en de achtergrond wazig waardoor er een bepaalde sfeer ontstaat. Het is een lange rij bomen en door in te zoomen kruipen de bomen in wezen tegen elkaar aan en ontstaat een soort van ‘platte’ foto.

Aan het einde ben in linksaf gegaan en verder door het gebied gelopen.

Loop ik ineens op een pad met veel bramenstruiken. Dat is wel een macrofoto waard dacht ik zo. Zo ook veel bloemen met bijen of wespen erop.

Macrofotografie is een vak apart. Het beste is om hiervoor een statief te gebruiken. Deze biedt rust en zorgt ervoor dat geen bewegingsonscherpte krijgt. De bessen op de foto is vrij eenvoudig te nemen maar de bij op de onderste foto is zeer bewegelijk en lastig te fotograferen. Ik zet de camera dan op meerdere beelden per seconden waardoor er altijd wel eentje tussen zit die scherp is.

Een boeiende middag in deelgebied Balij/Laakweg van Buytenhout dat erg de moeite waard is en in elk jaargetijde weer andere gezichten laat zien.

Mijn tip is ‘kijk ook eens achterom’. Veel mensen maken een foto vanuit de richting die ze lopen, maar door ook eens achterom te kijken kan de situatie heel verrassend zijn en er net even meer uitdaging is om te fotograferen. Zo ook mijn laatste foto toen ik het gebied verliet. Even achterom gekeken en ja hoor een prachtige compositie.

Tussen alle drukte van Rotterdam, Den Haag en Zoetermeer bieden de deelgebieden van Buytenhout een oase van rust. Heerlijk om zo dichtbij deze natuur te ervaren en als je van fotograferen houdt dan kun je hier helemaal ‘los’ gaan. Ook op een mistige of regenachtige dag biedt dit gedeelte van Buytenhout veel moois.”

Roel van der Beek – Zomer 2022