Bloemen zaaien op de Nationale Zaaidag en andere tips waar je bestuivers blij mee kunt maken!
Bijen hebben net als wij voedsel nodig om te overleven, huisvesting en een veilige omgeving. Daarnaast ontvangen ze ook graag wat liefde. Lees in dit verhaal de beste tips waar jij bestuivers blij mee maakt!
Helaas gaat het niet zo goed met de bij, van de 359 soorten die in Nederland voorkomen staan er 181 op de rode lijst en 46 soorten zijn al helemaal verdwenen. En dat terwijl de verschillende bijensoorten een belangrijke rol spelen in ons ecosysteem. Zij bestuiven namelijk een groot aandeel van de plantensoorten op onze planeet. Alle reden dus om onze kleine vrienden in leven te houden.
1. Zaai mee voor de bij op de Nationale Zaaidag (voedsel)
Omdat Nederland erg verstedelijkt is en er strak gemaaid wordt, is er een gebrek aan gevarieerd voedsel voor bijen. Bijen eten namelijk nectar en stuifmeel van wilde bloemen. Maar het mooie is, jij kunt ze bijvoeren door bloemen te zaaien. Op 22 april is het de Nationale Zaaidag, de dag voor iedereen in het land om te zaaien voor de bij en andere bestuivers!
The Pollinators organiseren elk jaar voorafgaand aan Nationale Zaaidag de Voedselbanken voor Bijen. Dit zijn ophaalpunten door het hele land waar je terecht kunt voor een gratis zakje bloemzaad. Kijk hier op de kaart voor een voedselbank voor bijen bij jou in de buurt.
Leuk is dat The Pollinators dit jaar ook zakjes inheems zaad weggeven. Hierin zitten alleen soorten in die oorspronkelijk in Nederland voorkomen. Dit is extra waardevol omdat het insectenleven in Nederland beter is ingesteld op deze plantensoorten. Ook bestaan er bijen die volledig afhankelijk zijn van één bepaalde inheemse soort, deze bijen noem je specialisten. Daarnaast zijn er ook bijen zoals de honingbij die van heel veel verschillende bloemen kunnen eten. Deze generalisten hebben het een stukje makkelijker.
2. Bouw of koop een insectenhotel (huisvesting)
Bijen hebben een plekje nodig om te nestelen en overwinteren. Het grootse deel van de bijensoorten nestelt in gangetjes onder de grond. Bijen zijn dus gebaat bij kale stukken aarde! Maar er is ook een deel dat overwintert in plantenstengels. Een insectenhotel is een kastje gevuld met bamboe, rietbuisjes en onbewerkt hout met gaten erin geboord waar bijen hun eitjes in kunnen leggen of in kunnen overwinteren. Bijen zijn wel kieskeurig als het om hotels gaat, hier lees je meer over alle voorwaarden waar je insectenhotel aan moet voldoen.
3. Tuinier en consumeer biologisch en duurzaam! (veiligheid )
Veel chemische stoffen die in de land- en tuinbouw worden gebruikt zijn gevaarlijk voor insecten. Daarom is het belangrijk om biologisch te consumeren. Hoe groter de vraag naar deze producten, hoe meer boeren er zullen overstappen op deze duurzamere vorm van landbouw. Maar ook bij het tuinieren zijn er een hoop duurzame en bij-vriendelijke keuzes te maken. Je kunt je tuinplanten bijv. biologisch kopen bij de erg leuke webshop Sprinklr.
Wist je dat planten die spontaan omhoog komen vaak het meest waardevol zijn voor lokale bijen en andere insecten? Zie ze dus niet als ‘onkruid’. De natuur is erg goed in het creëren van balans en weet exact wat waar hoort te groeien. Spontaan groeiende planten zorgen voor een gezonde bodem door precies uit de grond te halen waar een overschot aan is. Bijen profiteren van een gezonde bodem, dit hebben ze nodig om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Ook vogels, vlinders en eigenlijk alle dieren en mensen zijn afhankelijk van een gezonde bodem. Verdiep je eens in composteren, een prachtig trucje wat je kunt toepassen om je bodem te voeden.
Leestip: Blog over duurzaam tuinieren door Anne Wieggers.
4. Bezoek of word vrijwilliger bij het bijenlint en andere mooie initiatieven (liefde)
Er bestaan allemaal mooie bewonersinitiatieven en organisaties die zich inzetten voor de inrichting van o.a. bijenlinten. Dit zijn verbindende stukken natuur vol met bloemen waar bestuivers dol op zijn en waar zelden of met bijzondere aandacht gemaaid wordt. Bezoek bijvoorbeeld het bijenlint in Zoetermeer, die van Buytenhout of die in Rotterdam Noord. Ook langs de N470 kun je genieten van een ‘Honey Highway’.
Meer doen? Sluit aan bij deze initiatieven om te helpen bij het onderhoud en om kennis en ervaring op te doen. En wie weet kun jij met je buurtbewoners zorgen voor de aanleg van nog meer bijenparadijsjes.