Drie heerlijke wandelingen in Buytenhout Zoetermeer

Marike (@marikewandelt) heeft voor ons drie prachtige wandelingen vast gelegd. Ze bezocht de Nieuwe Driemanspolder, het Westerpark en het Buytenpark. Normaal is Marike te vinden in De Balij, Bieslandse Bos of Delftse Hout. Des te leuker ze het vond  om op verzoek van Buytenhout.nl eens het Zoetermeerse gedeelte van het regiopark te ontdekken.

De Nieuwe Driemanspolder (N3MP)

Ik heb afgesproken met Wendy van der Eijk om samen met haar een rondje te lopen. Wendy kent het gebied goed en fotografeert er vooral vogels. Rond het informatiebord staat prachtige blauwe chichorei, boerenwormkruid en de donkerrode stengels van veldzuring. Verder zie je overal de stad liggen, èn de skischans van Snowworld.

We maken een rondje rechtsom waar nog veel meer veldbloemen ( luzerne en gele rolklavers) staan. Hier is het echt een komen-en-gaan van vlinders, bijen, juffers en libellen. Ondanks dat het vroege uur zien we er van alles. Je moet er even bij gaan zitten om het heideblauwtje goed te bestuderen. Wat een klein vlindertje, maar zo mooi.

In het riet bruist het van de kleine bruine vogeltjes, gele kwikstaartjes hippen op het pad en de oeverzwaluwen zwermen over het water. Ook laatste gierzwaluwen zien we nu nog volop. Ze vertrekken begin augustus weer naar Afrika. Het water om ons heen staat laag: met de verrekijker zien we kluten met jongen, trippelen oeverlopers langs de waterlijn en horen we kieviten. Plotseling scheert er een roofvogel door de lucht en moeder kluut zet de tegenaanval in. Een vrouwtje bruine kiekendief siert even de lucht, maar druipt zonder prooi weer af.

Twee uur en een kleine vijf kilometer verder hebben we heel veel gezien. Dat had ik vooraf niet gedacht. Een verrekijker of telelens is in dit gebied wel een aanrader. En neem de tijd om rond te kijken. Overal in deze polder staan bankjes waar je urenlang de vogels kan bestuderen. En als laatste tip: Achterin het gebied staat nog een vogelkijkhut met de naam Tureluur.

Het Westerpark

De tweede wandeling die ik maak voor Buytenhout is het Westerpark. Een groot park, waar ik nog nooit eerder ben geweest, aan de rand van Zoetermeer.

We parkeren de auto bij bowlingcentrum Het Westerpark en zien verscholen tussen de bomen een grote omheinde speeltuin. Ideaal voor jonge kinderen om een heerlijke middag te spelen. Wij gaan echter het park ontdekken. Ondanks het droge weer is het overal verassend groen. Het gebied bestaat uit drie waterniveaus en heeft heerlijke doorkijkjes en meertjes.

Er is een rode, blauwe en groene route door het park.

Eerst lopen we een stukje op de bonnefooi en genieten van de vele soorten bloemen om ons heen en de heerlijke wolkenlucht boven het polderlandschap. We zijn nieuwsgierig naar de natuurtuin en kiezen uiteindelijk voor de rode route. De rode paaltjes die wij volgen staan regelmatig goed verstopt tussen de hoge begroeiing. Dat is geen enkel probleem, omdat de bewegwijzering ook op de borden en plattegronden langs de paden staat.

We genieten van de zonovergoten dag en de rust in het park. In de natuurtuin zijn verschillende landschappen aangelegd zoals een polder, een griend en akkertjes. De borden geven allerlei informatie over de flora en fauna. Leuk om de namen van de verschillende bloemen weer eens te oefenen : boerenwormkruid, jacobskruiskruid, koninginnekruid, wilde chichorei, valeriaan, moerasspirea en nog veel meer..

Kortom: een heerlijke ochtend . We hebben 4 kilometer gekuierd in ongeveer 2 uur. En zijn vast van plan deze herfst terug te keren. Wat een rust en dat midden in de randstad.

Het Buytenpark

Tenslotte staat het Buytenpark op het programma, helemaal aan de noordwestelijke kant van Zoetermeer. We verzamelen bij Snowworld, waar liefhebbers van actieve buitensport, goed terecht kunnen. Wij laten deze uitdagingen aan ons voorbij gaan en bestuderen het informatiebord.

Het Buytenpark bestaat uit een parkachtige oostelijk deel en twee heuvels in het westelijk deel. In het gebied liggen mooie houtwallen en waterpartijen. Er grazen Galloway runderen, Exmoor pony’s en Drentse heideschapen om voorkomen dat de vegetatie volledig dichtgroeit. Samen met @ellen_keizer ga ik op zoek.

We lopen de meest linker heuvel op waar het begrazingsgebied is en zien de koeienvlaaien al her en der op het pad liggen. We komen bij verschillende wildroosters, maar nog geen dieren te zien. Wel zien we de oeverzwaluwwand, waar het een komen-en-gaan is van deze frêle vogels.

We zijn toch ook benieuwd naar de zoogdieren. Meerdere mede-recreanten hou ik staande (vriendelijk, hoor) met de vraag of zij de koeien hebben gezien. Het is warm, dus waarschijnlijk zijn ze bij het water.

We kiezen voor de andere heuvel. Een sportieve klim naar boven wordt beloond met een adembenemend uitzicht! In de verte zien we Den Haag en Leidschendam liggen. Ook nemen we een fraaie distelvlinder en een atalanta waar. Langs het water bloeit het koninginnekruid en verderop de helder gele guldenroede. Een buizerd in de lucht en een piepklein winterkoninkje in het het struweel. Maar geen Galloway-koe, Exmoor-pony of heideschaap gezien.

Na ruim 6,5 km en twee uur laten vind ik het wel welletjes geweest. De dieren komen een ander keertje wel, als ik met de fiets ben. Dan kan je meer meters maken en wordt de kans dat je ze ziet aanmerkelijk groter.

Want terugkomen doe ik zeker! Vogelen in de Nieuwe Driemanspolder, kuieren in het Westerpark of de sportieve klim- en klautertocht in Buytenpark.

Nog een laatste tip: Op de fiets zijn er verschillende mooie routes tussen de drie parken. Ook een rondje Delft-Zoetermeer staat op route.nl (nummer 3095625)

Volg Marike op Instagram : @Marikewandelt 🚶🏽‍♀️