Gezonde aarde, gezond eten, gezonde mensen – Buitenleeft

Voor dit verhaal interviewden we ondernemer Margriet Knospe van Buitenleeft. We spraken haar over de transitie die Buitenleeft ondergaat van moestuin naar gezondheidstuin.

 

Buitenleeft is begonnen met de zelfoogst-tuin, hoe werkt dat nou precies?

De zelfoogst-tuin Buitenleeft draait ondertussen al een jaar of negen. Het werkt als volgt: leden kopen een jaar-abonnement en kunnen dan ongeveer een half jaar lang elke week langskomen om zelf te oogsten in de tuin. Ze ontvangen iedere week een nieuwsbrief waarin staat welke producten er allemaal geoogst kunnen worden. Daarbij helpen de regenboogvlaggen op de tuin, die wijzen aan waar er wat te halen valt.

Naast oogsten kun je ook komen werken op de tuin. De tuin draait dan ook grotendeels op de hulp van vrijwilligers. Gelukkig zijn er een hoop mensen die het heerlijk vinden om aan de slag te gaan op Buitenleeft. Het is een sociale activieit en het brengt je een stukje dichterbij de natuur. Via de Zelfoogst-tuin hebben mensen toegang tot eerlijk, lokaal en biologisch voedsel. Ook wordt het zichtbaar voor mensen wat er allemaal komt kijken bij het groeien van voedsel voordat het op je bord terecht komt.

‘wildkruid’ groeit ontzettend hard. Maar dat doen we niet want gif daar gaat de bodem dood van. We zijn dat de laatste tijd een beetje vergeten maar de essentie van het verbouwen van voedsel zit in een gezonde bodem. In plaats van gif spuiten maken we dit een prettige plek waar mensen graag naartoe komen, waar de natuur helend werkt. Zo trekken we vrijwilligers aan die kunnen helpen met alle handarbeid.

We zijn dat de laatste tijd een beetje vergeten maar de essentie van het verbouwen van voedsel zit in een gezonde bodem.
Margriet Knospe

Kun je wat vertellen over de transformatie die jullie ondergaan naar Gezonde levensstijl-tuin?

Geïnspireerd door een onderzoek van Albert Sonneveld ben ik aan de slag gegaan met de Gezondheidstuin. In het boek ‘Levenscode’ beschrijft hij het verhaal van vitaal ouder worden. Sonneveld schrijft over het belang van voldoende bewegen, het nemen van rustmomenten, positief denken, ondersteunende relaties onderhouden en zinvol bezig zijn. Dat zijn allemaal aspecten die hier terugkomen op de tuin. Hij is wel iets vergeten in het boek en dat is de natuur. De natuur die heelt, daar hoef je niks voor te doen.

Een groot deel van de tuin is ingericht voor rust en natuur. De relatie tussen mens en natuur staat centraal bij Buitenleeft. Onze filosofie is ‘van buiten word je beter’. We transformeren van een moestuin naar een tuin waar we gezondheid oogsten in de breedste zin van het woord. We zijn een plek aan het creëren waar mensen leren hoe ze betere zorg voor zichzelf en voor de natuur kunnen dragen en daarnaast ook de positieve effecten van de natuur kunnen beleven. Uiteindelijk willen we dat meerdere partijen deze locatie gaan gebruiken voor bijvoorbeeld zorg- en coaching sessies.

De natuur die heelt, daar hoef je niks voor te doen.
Margriet Knospe
Persoonlijke ontwikkeling in het ritme van de natuur

Een programma wat we hebben ontwikkeld wat mooi past bij het nieuwe karakter van de tuin is Persoonlijke ontwikkeling in het ritme van de natuur. Een 4-daagse cursus verspreid over de vier seizoenen waarin persoonlijke groei centraal en we aandacht geven aan je eigen ritme en het ritme van de natuur.

Staan er nog andere mooie dingen te gebeuren?

In de avond van 31 augustus organiseren we een Gezonde Leefstijlavond. Mensen zijn dan van harte welkom om hier een kijkje te komen nemen en mee te doen aan het programma met een rondleiding, een diner en verschillende workshops in het thema van gezonde aarde, gezond eten en gezonde mensen.

Zijn bezoekers ook op andere momenten welkom op de tuin?

Wandelaars en andere bezoekers zijn welkom om een los keertje te komen oogsten. Als je langskomt op een zaterdag óf op donderdagavond tussen half vijf en zeven dan kun je zelfs een rondleiding krijgen van de aanwezige gastvrouw of gastheer.

Vind hier meer praktische informatie over Buitenleeft, zoals locatie en contactgegevens: https://www.buytenhout.nl/locaties/stadstuinderij-buitenleeft