Schiet mooie lenteplaatjes in #Buytenhout

Ontdek de schoonheid van dit gebied door de ogen van natuurfotograaf Roel van der Beek. Roel wandelt en fietst wekelijks een aantal keer door Buytenhout en heeft altijd zijn camera bij de hand om inspirerende beelden vast te leggen.

Deze rapportage gaat over de lente in Buytenhout; wat en waar kom je iets moois tegen en hoe leg je dit nou vast via de camera of telefoon. Roel geeft ook bruikbare fotografie-tips om tot een bevredigend resultaat te komen.

Foto 1:

Deze koeien stonden rustig te grazen tussen de bomen langs het Virulypad richting Delft. Het licht scheen mooi door de bomen en de koeien stonden te poseren voor de foto. Met deze foto heb ik diepte weten te creëren. Door 1 koe op de voorgrond en een aantal koeien daarachter krijg je een mooi perspectief. Deze foto heb ik iets onderbelicht waardoor het licht wat zachter werd.

Foto 2:

Nadat ik de koeien had gefotografeerd ben ik het hekje doorgegaan het Bieslandse Bos in. De koolzaadbloemen met een mix van fluitenkruid overwoekeren in de lente de natuur en dat is een prachtig gezicht. Deze foto heb ik genomen vanuit een laag standpunt (vanuit mijn heup) waardoor een mooie diepte ontstaat en de bloemen goed uit komen. Je wordt als het ware het pad opgetrokken.

Foto 3:

Deze foto heb ik iets verder het pad op gemaakt. Deze foto straalt een warme sfeer uit doordat het fluitenkruid aan weerzijde van het pad een mooie ‘leading line’ vormen met het pad. Het jonge frisse groen maakt de foto compleet.

Foto 4:

Wanneer je door het Bieslandse Bos aan de buitenzijde loopt dan kom je dit pad tegen. Een prachtig schouwspel van kleuren en diepte. Ook hier weer de diepte in het beeld aangebracht waardoor je het idee krijgt om het pad te volgen. Ook de zilverreiger vergezeld ons.

Foto 5:

Twee wandelaars in het Bieslandse Bos; zomaar wandelen, zonnetje erbij en genieten van al het moois om je heen. Deze twee wandelaars geven een extra dimensie aan de foto waardoor de diepte van de compositie benadrukt wordt.

Foto 6:

Langs het Linnaeuspad , vlakbij het Arboretum Heempark en aan de achterkant van Ikea, zit jaarlijks een lepelaarskolonie te broeden. Een fantastisch schouwspel van deze prachtige statige vogels. Deze foto heb ik met een telelens genomen (500mm lens) en heb ik met hand scherp gesteld. De lepelaars verschuilen zich in de toppen van bomen en dan heeft de camera moeite met scherpstellen. De enige manier is dan handmatig scherpstellen en het liefst door het gebruik maken van een statief.

Foto 7:

Al fietsend over het Aan ’t Verlaat pad in de Delftse Hout kom ik ineens deze schildpad tegen. Rustig zittende op een tak en genietend van de warmte van de zon. Leuke weerspieging in het water overigens.

Foto 8:

Wanneer je over het Floriadepark richting Zoetermeer fietst dan kom je aan je linker hand een hek tegen, daar moet je overheen klimmen (gaat eenvoudig) en dan ben je aanbeland in een landschap van oude boeren sloten, bruggetjes en onverharde paden. Dit jaargetijde met een deken van koolzaadbloemen en fluitenkruid bedekt. Een prachtig vergezicht gefotografeerd met een mooi wolkendek. De sloot heb ik gebruikt als ‘leading line’ waardoor er al snel diepte in de foto ontstaat. De bloemen en de wolken maken de compositie compleet. Een foto waarnaar je blijft kijken omdat deze intrigeert.

Foto 9:

Wanneer het pad volgt richting het Balijpad dan kom je dit bord tegen. We bevinden ons in het NJN Bos. De NJN is een vereniging voor en door jongeren van 12 tot 25 jaar die het leuk vinden om de natuur in te gaan. En dat doen we dus ook! Prachtig dat ook jongeren de natuur omarmen en genieten van wat er groeit, leeft en bloeit.

Foto 10:

Recreatie vormt een belangrijk onderdeel van Buytenhout, zo ook paardrijden. Op deze foto lijkt het alsof de ruiters op de bloemen zweven. Een leuk effect als je met een zoomlens (500m) inzoomt waardoor de diepte uit de foto gehaald wordt.

Foto 11:

Een prachtige rij bomen met op de voorgrond een bloemenzee. Ook deze foto heb ik genomen met een telelens waardoor de compositie wat ‘spannender’ wordt. Zou ik deze bomenrij met een groothoeklens fotograferen dan wordt het contrast tussen de bloemen en de bomen veel kleiner.

Foto 12:

Hier zit ik hoog boven het maaiveld op één van de vele ‘uitkijkposten’ die her en der in Buytenhout staan. Ik ga daar altijd even zitten om enerzijds gewoon te zitten en te kijken en anderzijds om even te rusten.

Foto 13:

Het motto luidt ‘kijk ook eens omhoog’. Dat doen maar weinig mensen maar het schouwspel dat boomtoppen leveren is prachtig. Gewoon stilstaan en omhoog kijken. Deze foto heb ik genomen bij het wandelpad langs het Balijpad achter het Blauwe bruggetje. Het mooie aan deze foto vind ik dat deze symmetrisch is. De boomtoppen wijzen naar elkaar toe. Om deze zo mooi te krijgen moet je wel even goed zoeken.

Fotografietips van Roel:

  • Neem de tijd!! Maak niet, door je enthousiasme, gelijk een foto. Kijk eerst om je heen en bepaal dan je compositie.
  • Schiet niet zomaar wat. Weet wat je wil vastleggen. Tenslotte is een foto de weergave van hetgeen je ziet of ervaart.
  • Fotografeer zo veel mogelijk met de zon in je rug. De zon fungeert als ideale lamp voor de natuur.
  • Ga op stap als het licht scherp is. Bijvoorbeeld zonsopkomst en zonsondergang. Op die momenten heeft de natuur de mooiste kleuren.
  • Zorg dat je diepte in je foto aanbrengt. Fotografen noemen dit een ‘leading line’ aanbrengen. Dat kan een pad, weg of iets anders zijn.
  • Elk jaargetijde heeft z’n charme; neem hier de tijd voor en maak voor jezelf een mooie reportage.
  • Soms valt het resultaat tegen. Het gevoel toen je de foto nam vindt je niet terug in het resultaat. Geen paniek, dat gebeurt nu eenmaal. De belichting kan verkeerd zijn of de witbalans foutief ingesteld. Dit kun je gelukkig nog corrigeren met behulp van foto bewerkingsprogramma’s.
  • Fotograferen is gewoon uitproberen. Veel oefenen tot je de gewenste resultaten krijgt. Dan ga je er ook plezier aan beleven omdat je gaat genieten van je eigen beeldmateriaal.

In mijn volgende rapportage ga ik nader in over hoe je met landschaps-en natuurfotografie je camera het beste instelt. Dit doe ik aan de hand van een aantal voorbeelden.

Veel plezier de komende maanden in Buytenhout en maak vooral foto’s van die momenten waarop je tegen jezelf kunt zeggen; wow die wil ik aan de muur in mijn huiskamer hangen!